Veszélyben a kullancsok által terjesztett kórokozók

Zöld megoldások mindenre - Zöld Kommandó | 2024-04-12 10:24:24

Segítség a hazai megjelenésük felderítésében



(x)

https://kullancsfigyelo.hu/

Az elmúlt évek enyhe telei és a globális felmelegedés hatására egyre nagyobb figyelmet kell fordítanunk a kullancsok által terjesztett kórokozókra. Két különösen veszélyes faj, a Hyalomma marginatum és a Hyalomma rufipes, már Európa északi területein is megjelenhetnek. Ezek a kullancsok nem őshonosak Magyarországon, de a klímaváltozás hatására elterjedésükre számíthatunk. A cikkünkben bemutatjuk, hogyan segíthetünk a hazai megjelenésük felderítésében, és hogyan tehetünk a kórokozók által okozott veszélyek ellen.

A keresett kullancsok veszélyei:

A Hyalomma fajok nemcsak azért veszélyesek, mert nem őshonosak területünkön, hanem mert képesek számos veszélyes kórokozót hordozni és terjeszteni. Ezek közé tartozik például a Krími-Kongói vérzéses lázat okozó vírus is, amely súlyos betegséget okozhat az emberben.

Hogyan segíthetünk?

Az Ökológiai Kutatóközpont és Evolúciótudományi Intézet felhívja a lakosság figyelmét arra, hogy segítsenek a két veszélyes kullancsfaj hazai megjelenésének felderítésében. Fontos, hogyha bármilyen gyanús kullancsot találnak, azonnal jelezzék azt nekik. Ehhez fotókat és adatokat is bekérnek, amelyek segítségével hatékonyan nyomon követhetik a kullancsok elterjedését.

Az adatok beküldése:

A beküldött adatokat körültekintően kezelik, és kizárólag a kutatási célokra használják fel. Fontos, hogy minden információt pontosan és részletesen adjunk meg a kullancsok észlelésével kapcsolatban.

A segítségük nélkül nehéz lenne nyomon követni ezeknek a veszélyes kullancsoknak a megjelenését, így minden bejelentés és együttműködés nagy jelentőséggel bír a közegészségügy és a kutatás szempontjából. Köszönjük a segítségüket!

Kérem, ne habozzon megosztani bárminemű további információt vagy kérdést.

https://kullancsfigyelo.hu/

 

 



(x) Reklám
használt könyvek újrahasználata, újra és újra és újra...

 

x) Reklám
UV lámpa - Alkoholos UV filc, UV toll, Láthatatlan írás 


Környezetvédelem
Levegőtisztaság-védelem, Vízminőség-védelem, Talajvédelem, Zaj- és rezgések elleni védelem, Hulladékgazdálkodás

Természetvédelem
az élőlények, természetes életközösségek, élőhelyek a természetes és természetközeli területek, valamint a természeti táj megőrzése.

Fenntartható fejlődés
Környezetbarát termékek, környezet és fenntarthatóság, erőforrások, élővilág.

Megújuló energiaforrás
Napenergia Bioenergia, Vízenergia, Szélenergia, Geotermikus energia

 

 

 

 

 


 

 

Bélyegző készítés Budapesten azonnal, rendelés ONLINE is. COLOP, TRODAT, TRAXX bélyegző és kellékek teljes palettával a StampMax-ban.

Bélyegző készítés Budapesten

 



MTI
2003-óta tájékoztatjuk, hogy mit is jelent a szelektív hulladékgyűjtés és mit, hogyan és hol gyűjtsünk szelektíven