10 év a szarszag elleni küzdelemben

Zöld megoldások mindenre - Zöld Kommandó | 2024-04-10 17:58:43

Jog és Környezetvédelem: Kisbér Példája(x)

Kisbér lakosai évtizedek óta küzdenek egy sertéstelep és biogáz üzem által okozott szagproblémával. Az üzem által kibocsátott kellemetlen szagok miatt több mint tíz éve tartó konfliktus kerekedett, melyet a közigazgatási út nem tudott megoldani. Ennek eredményeként 119 lakos pert indított a bioüzem ellen, személyiségi jogaik sérelme miatt, melyben Kisbér város önkormányzata is támogatást nyújtott. Bár az elsőfokú ítélet a lakosok javára dőlt, a másodfokon az ügy visszakerült az első fokra eljárási hiba miatt.

Végül a megismételt eljárás során újra a lakosoknak ítélt a bíróság, kimondva, hogy a bioüzem megsértette személyiségi jogaikat. Ez a helyi konfliktus nem csupán a kisbéri lakosságot érinti, hanem precedenst is teremthet más hasonló környezeti konfliktusok kezelésére. Dr. Szentkláray Bence, a felperesek és Kisbér város önkormányzatának jogi képviselője szerint a Győri ítélőtábla fogja végleg eldönteni az ügyet. Az érintettek azonban még magasabb kártérítést szeretnének elérni a bíróságtól, tekintettel arra, hogy éveken keresztül kellett szenvedniük a szag miatt. Az eset rávilágít arra, hogy a jogi út lehet hatékony megoldás környezeti konfliktusok esetén, és javasolt szakértő segítségét kérni a jogi folyamatok során.

Az ügy rávilágít arra, hogy a környezeti problémák kezelése során gyakran szükség van jogi lépésekre, amelyeknek akár precedensértéke is lehet. A kisbéri lakosok kitartása és az önkormányzat támogatása például rámutat arra, hogy a közösségi összefogás és a jogi út együttes alkalmazása eredményre vezethet. Ez a konkrét eset lehetőséget teremthet más hasonló problémákkal küzdő közösségek számára is, hogy jogi eszközökkel próbáljanak megoldást találni a környezeti problémákra.

Fontos felismerni, hogy a jogi út nem mindig könnyű vagy gyors megoldást kínál, azonban a kitartó és szakértői képviselet által sikerülhet elérni a célt. Az érintetteknek fontos lehet felkészülni a hosszú és néha bonyolult jogi folyamatokra, és szükség esetén szakértők segítségét kérni. Ezzel a megközelítéssel akár egy kis közösség is képes lehet komoly környezeti problémákra megoldást találni, és ezáltal javítani az életminőséget és a környezet állapotát.(x) Reklám
használt könyvek újrahasználata, újra és újra és újra...

 

x) Reklám
UV lámpa - Alkoholos UV filc, UV toll, Láthatatlan írás 


Környezetvédelem
Levegőtisztaság-védelem, Vízminőség-védelem, Talajvédelem, Zaj- és rezgések elleni védelem, Hulladékgazdálkodás

Természetvédelem
az élőlények, természetes életközösségek, élőhelyek a természetes és természetközeli területek, valamint a természeti táj megőrzése.

Fenntartható fejlődés
Környezetbarát termékek, környezet és fenntarthatóság, erőforrások, élővilág.

Megújuló energiaforrás
Napenergia Bioenergia, Vízenergia, Szélenergia, Geotermikus energia

 

 

 

 

 


 

 

Bélyegző készítés Budapesten azonnal, rendelés ONLINE is. COLOP, TRODAT, TRAXX bélyegző és kellékek teljes palettával a StampMax-ban.

Bélyegző készítés Budapesten

 MTI
2003-óta tájékoztatjuk, hogy mit is jelent a szelektív hulladékgyűjtés és mit, hogyan és hol gyűjtsünk szelektíven