Klímavédelem és Távhőtermelés: A Budapesti Közművek Szerepe

Zöld megoldások mindenre - Zöld Kommandó | 2024-01-26 10:29:27

Rekordok Dicsérete - A Budapesti Közművek Fővárosi Hulladékhasznosító Műve Kiemelkedő Évet Zárt 2023-ban(x)

Az elmúlt 40 évben a Budapesti Közművek Fővárosi Hulladékhasznosító Műve újabb rekordokat ért el. A létesítmény által előállított villamos energia mennyisége 2023-ban meghaladta az előző évit, és több mint 10%-kal emelkedve elérte a 105,68 GWh-t. Emellett a termelt hőenergia is közelített a tavalyelőtti rekordhoz, elérve az 1,1 millió GJ-t. A fővárosban keletkező kommunális hulladék környezetkímélő hasznosítása terén is kiváló eredményt értek el, összesen 398.582 tonna hulladékot dolgoztak fel.

Fenntarthatóság és Környezetvédelem a Fókuszban

A létesítmény, amely Magyarország egyetlen, kommunális hulladékot termikusan hasznosító létesítménye, fontos szerepet tölt be a fővárosi hulladékgazdálkodásban. A 2023-as évben az erőműben végzett beruházások és felújítások értéke meghaladta az 1,6 milliárd forintot. A kapcsolt távhő- és villamos energia termelése nemcsak Magyarországnak takarított meg több mint 30 millió m^3 földgázt, hanem mintegy 60 ezer tonna CO2 kibocsátás-csökkenést is eredményezett.

Klímavédelem és Távhőtermelés: A Budapesti Közművek Szerepe

Az Európai Unió klímavédelmi céljainak eléréséhez kiemelt fontosságú a távhőszektor szerepe. A létesítmény által előállított több mint egymillió GJ távhő jelentős csökkenést hozott a CO2-kibocsátásban és más légszennyező anyagokban. A Budapesti Közművek célja a fenntartható energiahasznosítás és a hulladékkezelési hatékonyság további fejlesztése.

(Fotó: Budapesti Közművek)(x) Reklám
használt könyvek újrahasználata, újra és újra és újra...

 

x) Reklám
UV lámpa - Alkoholos UV filc, UV toll, Láthatatlan írás 


Környezetvédelem
Levegőtisztaság-védelem, Vízminőség-védelem, Talajvédelem, Zaj- és rezgések elleni védelem, Hulladékgazdálkodás

Természetvédelem
az élőlények, természetes életközösségek, élőhelyek a természetes és természetközeli területek, valamint a természeti táj megőrzése.

Fenntartható fejlődés
Környezetbarát termékek, környezet és fenntarthatóság, erőforrások, élővilág.

Megújuló energiaforrás
Napenergia Bioenergia, Vízenergia, Szélenergia, Geotermikus energia

 

 

 

 

 


 

 

Bélyegző készítés Budapesten azonnal, rendelés ONLINE is. COLOP, TRODAT, TRAXX bélyegző és kellékek teljes palettával a StampMax-ban.

Bélyegző készítés Budapesten

 MTI
2003-óta tájékoztatjuk, hogy mit is jelent a szelektív hulladékgyűjtés és mit, hogyan és hol gyűjtsünk szelektíven