Környezetbarát innovációk forradalmasítják a csomagolástechnikát

Zöld megoldások mindenre - Zöld Kommandó | 2023-05-10 21:48:50

Rá sem lehet majd ismerni a házhoz rendelt csomagokra(x)

Feldolgozhatatlan mennyiségű műanyagot termel a világ, melynek nagy részéért az egyszer használatos csomagolóanyagok a felelősek. Ahhoz, hogy évtizedek múlva ne fulladjunk meg a műanyagszemétben, szemléletformálásra, minél nagyobb arányú újrahasznosításra és minőségi csomagolástechnikai alternatívákra van szükség. Magyar Kálmán, az AMCO Csomagolástechnikai és Konzultációs Kft. ügyvezetője elmondta, az olyan innovációk, mint a papír pántszalag vagy a papír térkitöltő nemcsak környezetbarát megoldások, de funkciójukat tekintve hozzák azt a szintet, mint műanyag társaik.

Világszerte évente megdöbbentő mennyiségű, legalább 300 millió tonna műanyag keletkezik, és a legfrissebb kutatások szerint ennek több mint 90 százaléka sohasem kerül újrahasznosításra. Magyarországon egy 2015-ös felmérés szerint évi 300 ezer tonna műanyag csomagolási hulladék landol a kukákban, ami fejenként 30,5 kilogrammot jelent. A legnagyobb problémát pedig az jelenti, hogy a globális szinten előállított műanyagmennyiség mintegy felét egyszeri használatra szánják.

Ezen a környezetromboló tendencián szeretne változtatni minden rendelkezésre álló eszközével az AMCO Csomagolástechnikai és Konzultációs Kft. is, amely célként tűzte ki maga elé a fenntartható megoldások megismertetését és alkalmazását a hétköznapokban. Az alábbiakban bemutatunk Önöknek két alternatívát, amivel ki tudják váltani a környezetszennyező műanyag csomagolóanyagok használatát.

Papír pántszalag brutális erejű szakítószilárdsággal

Magyar Kálmán, a cég ügyvezetője elmondta, a raktárakban lépten-nyomon találkozni a földön heverő műanyag pántszalagokkal, amik ugyan elég hasznosak a csomagolási munkálatok során, csakhogy több száz évre van szükség, mire ezek a termékek lebomlanak a természetben. Éppen ezért a cégük egy teljesen környezetbarát alternatívát keresett a helyettesítésükre.

„Az úttörő papír pántszalag elképesztő, 55 kilogrammos szakítószilárdságával elég strapabíró ahhoz, hogy a legtöbb műanyag pántszalagot kiváltsa. A tények azt mutatják, hogy a legtöbb esetben a polipropilén pántolás sokkal erősebb, mint amilyennek lennie kellene – a megoldás túl van tervezve. A papírpántolás ehhez képest a legtöbb alkalmazásban tökéletes munkát végez és műanyagmentes, 100 százalékban újrahasznosítható” – hívta fel rá a figyelmet.

Hozzátette, a dobozzáráshoz és rakományrögzítéshez egyaránt alkalmazható innováció a legtöbb kézi és félautomata pántológéppel használható, így nincs szükség újabb drága gép beszerzésére. Magyar Kálmán kérdésre válaszolva elmondta, a papír pántszalag tekercsenkénti költsége magasabb, viszont a hagyományos műanyag pántolás környezeti költségei felbecsülhetetlenek. Ez azonban egy új technológia, és nagy a kereslet rá, így várhatóan az árak csökkenni fognak, ahogy egyre jobb és hatékonyabb gyártási eljárásokat fejlesztenek ki.

Méhkaptár formájú térkitöltő a piacon

Az AMCO Csomagolástechnikai és Konzultációs Kft. ügyvezetője a környezetbarát újdonságok között említette a Honeycomb papír térkitöltőt is, amely nevét a fa és a méhkaptár ihlette formájáról kapta.

„A kezdetben a repüléstechnikai szektor számára kifejlesztett térkitöltő nagy ellenállása miatt a csomagolóipar egyik legerősebb szerkezeti elemévé vált. A kiváló nyersanyagnak köszönhetően a Honeycomb nagyon erős nyomószilárdságot és merevséget biztosít, így ellenáll az ütéseknek és a túlzott terheléseknek” – fogalmazott.

Magyar Kálmán szerint a piacon korábban alig ismert méhkaptár (honeycomb) papír térkitöltő kiváló választás lehet a környezetbarát vállalkozásoknak, hiszen amellett, hogy minimálisra csökkenthető vele a keletkezett hulladékmennyiség, segítségével látványos csomagolások is készíthetők. Egyúttal felhívta arra is a figyelmet, hogy a megfelelő csomagolóanyag kiválasztásához érdemes szakértői segítséget kérni annak érdekében, hogy a legoptimálisabb és legköltséghatékonyabb döntést hozhassuk meg.

Fotók (forrás: AMCO)(x) Reklám
használt könyvek újrahasználata, újra és újra és újra...

 

x) Reklám
UV lámpa - Alkoholos UV filc, UV toll, Láthatatlan írás 


Környezetvédelem
Levegőtisztaság-védelem, Vízminőség-védelem, Talajvédelem, Zaj- és rezgések elleni védelem, Hulladékgazdálkodás

Természetvédelem
az élőlények, természetes életközösségek, élőhelyek a természetes és természetközeli területek, valamint a természeti táj megőrzése.

Fenntartható fejlődés
Környezetbarát termékek, környezet és fenntarthatóság, erőforrások, élővilág.

Megújuló energiaforrás
Napenergia Bioenergia, Vízenergia, Szélenergia, Geotermikus energia

 

 

 

 

 


 

 

Bélyegző készítés Budapesten azonnal, rendelés ONLINE is. COLOP, TRODAT, TRAXX bélyegző és kellékek teljes palettával a StampMax-ban.

Bélyegző készítés Budapesten

 MTI
2003-óta tájékoztatjuk, hogy mit is jelent a szelektív hulladékgyűjtés és mit, hogyan és hol gyűjtsünk szelektíven