Megújul és bővül a főváros távfűtési rendszere: építési munkálatok a Pannónia utcában

Zöld megoldások mindenre - Zöld Kommandó | 2023-03-09 12:41:41

FŐTÁV Távhőszolgáltatási Divízió - részben uniós forrású beruházás keretében - távhővezetéket épít(x)A Budapesti Közművek keretében önálló szakmai tevékenységet folytató FŐTÁV Távhőszolgáltatási Divízió - részben uniós forrású beruházás keretében - távhővezetéket épít, továbbá a már meglévő vezetékeket korszerűsíti a XIII. kerület Pannónia utcában, így a jövőben még több belvárosi lakoshoz és intézményhez jut el, jelentős energia-megtakarítás mellett a környezetbarát, korszerű távhőszolgáltatás. Jelenleg Budapest épületeinek hőellátása nagyrészt helyi, földgázzal üzemelő hőtermelő berendezésekkel történik, ami a levegő szennyezettségi szintjét jelentősen növeli. A fővárosi távfűtési hálózat bővítésével, és az új fogyasztók távhőrendszerbe kapcsolásával jelentősen javítható mind Budapest, mind kiemelten a belvárosi területek levegőminősége. A távfűtés
ugyanis - szemben a legtöbb fűtési megoldással - a sűrűn lakott városrészekben semmilyen helyi égéstermék-kibocsátással nem jár, valamint nagyságrendekkel hatékonyabb, mint az elavult helyi hőtermelés, ezért a távfűtés a sűrűn lakott városrészek életminősége szempontjából különösen előnyös.

A budapesti távhőrendszerek már ma is évente csaknem 230 ezer tonna szén-dioxid-kibocsátást takarítanak meg, azonban a BKM FŐTÁV Távhőszolgáltatási Divízió folyamatban lévő és tervezett távvezetéki és hőforrás-oldali fejlesztéseinek hosszú távú eredményeként akár évi 400 ezer tonna szén-dioxid-kibocsátás megtakarítása is elérhető a hagyományos fűtési rendszerekhez képest. Emellett a fejlesztések csökkentik a helyi szennyezőanyag-kibocsátást is. A beruházásnak fontos része a már meglévő távhővezetékek korszerűsítése. A primer vezetékhálózat egyes szakaszai ugyanis koruknál fogva már elavultak, fajlagos hőveszteségük részben a környezeti hatások, részben a korunk elvárásainak nem megfelelő anyagok miatt magas. A hőveszteségek csökkentése és a vezetékekhez tartozó
szerelvények megújítása jelentős energia-megtakarítást eredményezhet. A tervezetten 2023. március 6-án kezdődő – a Pannónia utcának a Szent István körút és Radnóti Miklós utca közötti részén szakaszos lezárásokkal járó – munkálatok várhatóan 2023. III. negyedévében végződnek.

A kivitelezési munkálatok miatt március 6. hétfő reggel 7 órától a Pannónia utcának a Szent István körút és Radnóti Miklós utca közötti szakaszán parkolási korlátozás lépett érvénybe. A Társaság ezúton is kéri a gépkocsival még az érintett szakaszon parkoló gépjármű-tulajdonosokat, hogy a munkavégzés zavartalan megkezdése érdekében szíveskedjenek járműveikkel elhagyni a területet. A megadott szakaszokon esetlegesen továbbra is ott maradó járműveket a kivitelezést végző cég elszállíthatja, amellyel kapcsolatban a tulajdonosok a Vígszínház utca – Pannónia utca sarkánál kihelyezett őrbódénál kapnak tájékoztatást.

A jelenlegi munkálatok az átmenő forgalmat nem érintik, a Pannónia utca teljes egészében járható marad mind a tömegközlekedés, mind a gyalogos-, kerékpár - és gépjárműforgalom számára.

A kivitelezésről és a csőfektetési munkálatokkal kapcsolatos további tudnivalókról a Társaság és a kivitelező cég a XIII. kerület Önkormányzatával együttműködve, folyamatosan tájékoztatni fogja a környéken lakókat és dolgozókat.
A hulladékszállítást a Pannónia utcában a Budapesti Közművek FKF Hulladékgazdálkodási Divíziója a megszokott rend szerint végzi. Kérik, hogy az ott lakók a tartályokat továbbra is a megszokott napokon, reggel 5 óráig készítsék ki az ürítéshez úgy, hogy azok a gyalogos- és gépjárműforgalmat ne akadályozzák.

Fotó: Budapesti Közművek

2023. március 7.

BUDAPESTI KÖZMŰVEK
FŐTÁV Távhőszolgáltatási Divízió(x) Reklám
használt könyvek újrahasználata, újra és újra és újra...

 

x) Reklám
UV lámpa - Alkoholos UV filc, UV toll, Láthatatlan írás 


Környezetvédelem
Levegőtisztaság-védelem, Vízminőség-védelem, Talajvédelem, Zaj- és rezgések elleni védelem, Hulladékgazdálkodás

Természetvédelem
az élőlények, természetes életközösségek, élőhelyek a természetes és természetközeli területek, valamint a természeti táj megőrzése.

Fenntartható fejlődés
Környezetbarát termékek, környezet és fenntarthatóság, erőforrások, élővilág.

Megújuló energiaforrás
Napenergia Bioenergia, Vízenergia, Szélenergia, Geotermikus energia

 

 

 

 

 


 

 

Bélyegző készítés Budapesten azonnal, rendelés ONLINE is. COLOP, TRODAT, TRAXX bélyegző és kellékek teljes palettával a StampMax-ban.

Bélyegző készítés Budapesten

 MTI
2003-óta tájékoztatjuk, hogy mit is jelent a szelektív hulladékgyűjtés és mit, hogyan és hol gyűjtsünk szelektíven